ДОБРИ ПРАКТИКИ

Четвърти международен фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2016

Трети Международен фестивал за маримба и ударни инструменти. Инициатор на фестивала е Плевенската школа по ударни инструменти, създадена от Симеон Серафимов. Организатор на събитието са НУИ „Панайот Пипков“ и училищното настоятелството. Ръководител на проекта – Августина Серафимова.

Първото международно издание на Плевенски китарен фестивал се посвещава на 55-годишнината от създаването на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ , град Плевен.

 Март 2015 година  -  за пореден път се проведе  Национален конкурс за акомпанятори с безупречната организация на Жечка Димитрова - директор на НУИ, групата на корепетиторите: С. Михова, Ст. Крумова, Хр. Линчева и с финансовата подкрепа на МК, на  Община Плевен, както и на НУИ „П. Пипков“. Журито по традиция бе оглавено от проф. д-р Савка Шопова-Маркова и членове: проф. Анастас Славчев, проф. Ростислав Йовчев, проф. Ружка Чаракчиева и Антоанета Воденичарова. Това събитие, идея и дело на г-жа Жечка Димитрова, си извоюва място в националния културен афиш и неслучайно е вече на 22 години. 
 
Програма '' Традиции и приемственост'' за организиране на майсторски  класове с утвърдени имена и млади пианисти, завършили нашето училище.
 
За четвърта поредна година Слави Павлов е координатор на Ученическия съвет към училището. Многобройните интересни изяви го утвърдиха като действаща единица в ученическата общност на местно и градско ниво:

·        14 февруари – самостоятелен концерт по повод Св. Валентин;

·        31 май  – Ученическият съвет бе главен организатор в нашия град на общонационалната инициатива „Да изчистим България за един ден”;

·        12 юни – участия в благотворителни концерти за набиране на средства в помощ на наши съграждани;

·        14 май – на изпращането на абитуриентите от випуск 2015 бяха раздадени традиционните номинации в различни категории;

·        15 юни – самостоятелен концерт под мотото „Здравей, лято”;

·        голям принос за реализацията на изброените инициативи има председателят на УС Митко Башинов от ХII клас, както и новоизбраният Памела Петрова от IX клас.

 

Традиция е провеждането на продукции в различните класове на преподавателите по ГСП. Това е изключително полезно, както за учениците, така и за техните родители и допринася за по-голяма активност на децата. Резултатите се подобряват, защото учениците всеки път се представят с различни произведения и натрупват  сценичен опит. Повечето родители си дават сметка колко е важна и тяхната роля за осъществяване на контрол и съдействие в обучението на децата им. Би било добре тези изяви да са посетени от повече ученици от различни специалности, за да придобиват и те опит и да се разширява музикалната им култура.

Образователни концерти с Плевенска филхармония.

Образователни концерти  в ОДЗ и Общообразователни училища

Традиционни Коледни, Пролетни и Великденски Изложби - базар с благотворителна цел, организирани и осъществени от учителите 1.-4. клас

Традиция е  концертът,  отбелязващ Деня на танца и балета. В реализацията му участват  преподавателите: М. Николова, Т. Арабаджиева, Ил. Илиев, Г. Георгиева, Д. Цолов и корепетиторите: С. Терзиев, Ж. Ангелов, Ж. Русева и П. Михайлова, а на сцената се изявяват всички възпитаници от специалността от 5 до 12 клас.

По традиция коледните празници се отбелязват с интересни инициативи.  Музикалната работилница на Силвия Петрова, както и фолклорния проект „Коледа по света и в България -  обичаи и обреди” на  Веселка Василева. 

 

ЗА ВТОРИ ПОРЕДЕН ПЪТ - ЛЯТНА КИТАРНА АКАДЕМИЯ ЗА УЧЕНИЦИ В ГРАД ПЛЕВЕН СТАРТИРА С МНОГО МУЗИКА, НАСТРОЕНИЕ И ...........ЗАДАЧИ. ОРГАНИЗАТОР - НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ

 Диана Русева, Людмила Божкова и Веселка Василева традиционно се включват в „Пролетни академични четения“, организирани от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София

В хубава традиция се превръщат изложбите, посветени на патронния празник на училището. И тази година в обособените изложбени пространства, бяха представени  творби на ученици от 11 и 12 клас от специалност Изящни изкуства, включващи живопис, рисунки и графика.

Представителна група от IX и  XI клас, с ръководител Людмила Божкова се включи в Националното движение "Съхрани българското".